2018. május 20., vasárnap

Diószegi Sámuel halotti anyakönyvi bejegyzése

Diószegi Sámuel (Debrecen, 1761. január 5. – Debrecen, 1813. augusztus 2.) református lelkész, botanikus, pedagógus.

Talán legismertebb munkája a Magyar füvész-könyv, amit Fazekas Mihállyal együtt szerkesztett, emellett számos művét említhetnénk, például az Orvosi füvész-könyv című munkáját, de csak, hogy lássuk nem csak a botanikával foglalkozott említsük még meg Erkölcsi tanítások prédikácziókban c. két kötetes művét. Ezen felül természetesen többször is publikált vallási témákban. Emellett pedig részt vett a református énekeskönyv reformmunkálataiban: két ének tőle származik.

Halotti anyakönyvi bejegyzéséről érdemes megjegyezni, hogy nagyon szép életrajzi összefoglalót ad Diószegi munkásságáról.

Sok anyakönyvet lapoztam már fel, mind papír alapú anyakönyveket terepen, mikor saját családtörténet-kutatásomat végeztem, mind az interneten is, különböző külföldi hírességek után kutakodva, de elmondhatom, hogy ilyen részletes és informatív életrajzi összefoglalót egyszer sem láttam. De még hasonlót sem. A Wikipédia, ami kétségkívül az életrajzi adatokban sok esetben segítségemre van sem volt képes ilyen tömör és frappáns összefoglalót adni Diószegi Sámuel életéről, mint Budai Ézsaiás tette az anyakönyvben olvasható módon:


Diószegi Sámuel halotti anyakönyvi bejegyzése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Diószegi Sámuel (Debrecen, 1761. január 5. – Debrecen, 1813. augusztus 2.) református lelkész, botanikus, pedagógus. Talán legismertebb ...